Varnostna kopija

VARNOSTNA KOPIJA

Čemu arhiv

Vsak kos strojne opreme ima določen (planned obsolescence) rok trajanja. Za vso strojno opremo, tudi čisto novo, velja, da lahko v kateremkoli trenutku preneha delovati.

Medij za arhiv

Ustrezni mediji za redno izdelavo arhiva so USB ključ, zunanji trdi disk formata 2.5 in NAS. Arhiviranje na disketne enote v današnjem času ni več smotrno, zato ga odsvetujemo.

Verjetnost izgube podatkov

Vsak medij po 3 do 5 letih postane nezanesljiv in ga je potrebno zamenjati. Kritični podatki naj bodo vedno shranjeni na dveh mestih. To pomeni računalnik + 2 varnostna medija.

IZDELAVA

usb ključ

Ključ priklopite preko USB vhoda na ohišju računalnika. Zaženite aplikacijo Raziskovalec. Odpre se okno v katerem je vidno ime ključa in oznaka pogona, ki mu je bila dodeljena. Z dvoklikom na črko pogona se odpre vsebina ključa, ki je strukturno enaka vsebini katerekoli druge Windows mape in podmap. Datoteke z ukazi kopiraj/prilepi ter izreži/prilepi prenesete na ključ.

Nekateri ključi (in trdi diski) ponujajo avtomatizacijo postopka. Med drugim tudi oblačni (online-cloud) backup. Vsakršno avtomatizacijo je vedno potrebno nadzorovati!

usb mapa

Na sliki (klik za povečavo) je USB ključu, z imenom 013R, bil dodeljen pogon D:\ Kateri pogon bo dodeljen vam zavisi od tega kateri pogoni so prosti oziroma zasedeni. Privzeta imena USB ključev se razlikujejo, lahko pa ime spremenite vsakič, ko ključ formatirate.

Za enak pogled, kot je na sliki, znotraj okna desno kliknite na prazen bel prostor in v meniju izberite Pogled-Podrobnosti.

usb format

Formatiranje pomeni izbris vseh podatkov na ključu. Kot je razvidno s slike izberete črko pogona vašega USB ključa. Bodite pozorni, da izberete pravo črko pogona. Z desnim klikom na črko pogona se vam odpre meni v katerem izberete Formatiraj. Pojavi se novo okno v katerem določite Datotečni sistem in Oznaka nosilca. Oznaka nosilca = ime USB ključa. Datotečni sistem naj bo NTFS. Na sliki vidite FAT, ker gre za starejši ključ majhne kapacitete.

Če je ključ formatiran kot FAT posamična datoteka ne more preseči velikosti 4GB. Formatiranje FAT je včasih sicer potrebno, če naprava ne zna brati NTFS.

Disk priklopite preko USB vhoda na ohišju računalnika. Zaženite aplikacijo Raziskovalec. Odpre se okno v katerem je vidno ime diska in oznaka pogona, ki mu je bila dodeljena. Z dvoklikom na črko pogona se odpre vsebina diska, ki je strukturno enaka vsebini katerekoli druge Windows mape in podmap. Datoteke z ukazi kopiraj/prilepi ter izreži/prilepi prenesete na disk.

Nekateri diski (in USB ključi) ponujajo avtomatizacijo postopka. Med drugim tudi oblačni (online-cloud) backup. Vsakršno avtomatizacijo je vedno potrebno nadzorovati!

hdd mapa

Na sliki (klik za povečavo) je trdemu disku, z imenom TOURO S, bil dodeljen pogon D:\ Kateri pogon bo dodeljen vam zavisi od tega kateri pogoni so prosti oziroma zasedeni. Privzeta imena diskov se razlikujejo, lahko pa ime spremenite vsakič, ko disk formatirate.

Za enak pogled, kot je na sliki, znotraj okna desno kliknite na prazen bel prostor in v meniju izberite Pogled-Podrobnosti.

Formatiranje pomeni izbris vseh podatkov na disku. Izberete črko pogona vašega diska. Bodite pozorni, da izberete pravo črko pogona. Z desnim klikom na črko pogona se vam odpre meni v katerem izberete Formatiraj. Pojavi se novo okno v katerem določite Datotečni sistem in Oznaka nosilca. Oznaka nosilca = ime diska. Datotečni sistem naj bo NTFS.

NAS

NAS pomeni Network Attached Storage (mrežni disk) . Sestoji iz ohišja v katerem sta vsaj dva (ali več) trda diska. V najbolj osnovnem primeru se podatki zapisujejo na oba diska hkrati (mirror). Tako v primeru okvare enega od diskov ne izgubimo podatkov. Za odlagališče in varnost podatkov se svetuje RAID 6, priporočeno do največ deset diskov, sočasno lahko odpovesta katerakoli dva diska brez izgube podatkov.

NAS-u se dodeli mrežni naslov, dosegljiv je preko SMB/NFS ali recimo oblačnih nastavitev. Specifična konfiguracija za NAS (nastavitve map, dovoljenj, dostopi) je odvisna od proizvajalca.

Tisti, ki vam napredna raba ne predstavlja težav, si lahko pogledate: http://www.freenas.org/.
Računalniški center NE nudi podpore za FreeNAS!

cdburnerxp

Ne ravno najbolj optimalna metoda je arhiv na optični medij. Ta navodila zajemajo samo običajne optične medije.

Prenesite in namestite sledeč program - https://ninite.com/cdburnerxp/

Namestitev je enostavna. Za pomoč se seveda lahko vedno obrnete na RCFF.

Po namestitvni v optični čitalec (CD/DVD enota) vstavite CD ali DVD medij in zaženite program CDBurnerXP.

Ob zagonu programa izberite Podatkovni medij in izbiro potrdite z V redu.

dodaj_datoteke

Kot je vidno na sliki (klik za povečavo) preprosto povlečete želene datoteke in/ali mape v označeno okno ali jih dodate z gumbom Dodaj.

Ko končate z dodajanjem vaših podatkov kliknite na Zapiši.

burn_label

Za zagotavljanje boljše kakovosti zapisa naj bo hitrost zapisovanja nizka.

Če zapisujete nekaj mega podatkov na medij s prostorom za nekaj tisoč mega podatkov, označite možnost Dovoli kasnejše spremembe na mediju. To pomeni, da lahko kasneje na isti medij naredite kopijo novih/novejših podatkov.

Vedno naj bo označena možnost Preveri podatke!

Če želite lahko pred zadnjim korakom izberete Nastavi oznake, kjer lahko določite poljubno Ime medija. To je ime pod katerim bo medij viden, ko bo vstavljen v računalniku.

Zadnji korak - Začni zapis. Pojavil se bo indikator postopka. Počakajte, da se proces zaključi.

Računalniški center ni odgovoren za podatke na vaših računalnikih.

Redne varnostne kopije so vaša odgovornost.

Mi se seveda vedno potrudimo, da zagotovimo obstoj vaših podatkov, a še vedno se od vas pričakuje, da imate varnostno kopijo.

Ko naredite varnostno kopijo je smotrno PREVERITI ustreznost kopije, še posebej, če uporabljate avtomatiziran postopek.