VARNA RABA

Število besed: 378
Čas branja: 2 min

Elektronska pošta

Kadar pride neka neobičajna pošta, ki ima priponko z mamljivim imenom ali pa sama vsebina obljublja veliko lepih stvari, se je potrebno zavedati, da na tem zlaganem, tekmovalnem in zavisti polnem svetu lepih stvari ni. Datotek oziroma priponk, katerih izvor je nepoznan, se NE odpira. Na takšna sporočila se NE odgovarja. V takšnih sporočilih se NE klika na povezave. Če pride taka pošta sledi desni klik na sporočiloNeželenoBlokiraj pošiljatelja.

Kadar prispe “nujno” sporočilo, ki od uporabnika zahteva določene podatke ALI PA BO VSA POŠTA IZGUBLJENA, je to seveda lažno sporočilo. Tako sporočilo je večinoma v ali angleščini ali izredno polomljeni slovenščini. Noben ponudnik, katerekoli spletne storitve, od uporabnika nikoli ne bo zahteval podatkov za avtorizacijo. Na pošto, ki sprašuje po uporabniških imenih in geslih ali osebnih podatkih, se NE odgovarja.

USB

USB ključi in zunanji diski so kot kapljično prenašanje prehlada in gripe. USB naprave, katere neoporečnost je vprašljiva, se NE priklaplja v računalnik.

Reklame

Na utripajoče, poskakujoče, strašilne, vabljive… reklame se NE klika. V splošnem se na oglasna sporočila ne klika. Reklamno okno, ki divje menja barva in izpisuje “zmagovalec na loteriji, našel 5 virusov, program za ogled posnetka…” je okno, ki vodi do težav.

Za brskanju po spletu se svetuje raba programa Firefox - https://www.mozilla.org/en-US/firefox/all/ z dodatkom za blokiranje oglasov https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/adblock-plus/

Virusi

Kaj naredi antivirusni program?

1 – upočasni računalnik
2 – če je plačljiv obvesti o virusu in ga morda tudi prepreči
3 – če je zastonj morda obvesti o virusu

Več podrobnosti: http://www.ranum.com/security/computer_security/editorials/dumb/

Antivirusni program je placebo. Imate nameščen antivirus? Res? “Potem ste bolj varni”, je dejal prodajalec + dobro natreniran prisiljen nasmeh.

Lažen občutek, ki uporabnikom nudi iluzijo varnosti, zaradi česar postanejo malomarni, nepazljivi in se “okužijo”. V 99,9% primerih z nepazljivim ravnanjem problem povzroči uporabnik.

Brezplačnih antivirusnih programov, ki obljubljajo čudežne rezultate, se ne namešča. V primeru “okužbe” naj se pomoč poiščite v RC, kjer ponovno naložimo sistem (format in od začetka). Pri tem je zelo koristo, če ima uporabnik ažurno varnostno kopijo podatkov. RC za podatke ne odgovarja.

Trenutno je popularno kriptiranje podatkov. Z “okužbo” računalnika se vam kriptirajo podatki na disku. Če prde do tega je edina rešitev dekriptiranje v zameno za odkupnino, ki je vsak dan večja.

Najboljša zaščita pred virusi? Linux. Uporabljati Windows pomeni živeti nevarno.