UPRAVLJANJE Z GESLI

Število besed: 409
Čas branja: 2 min

Geslo (in uporabniško ime) za: tri različne poštne račune, domači računalnik, službeni računalnik, telefon, spletne nakupe, Skype, sosedov internet, spletno bančništvo, Twitter, FB… naj NE bo enako. Če za vse storitve uporabljate enako geslo ste izredno ranljivi.

Nekoliko nadležno je v glavi imeti 10+ različnih kombinacij uporabniških imen in ustrezno kompleksnih 8+ mestnih gesel, ki se jih vsake nekaj tednov/mesecev spremeni.

Za lajšanje bolečin se uporabi program KeePass, ki ustvari datoteko, v katero se zapiše podatke za avtorizacijo. Poznati je potrebno samo 1 geslo, s katerim se dostopa do vseh ostalih gesel. Datoteka je kriptirana.

Nova datoteka

Program se dobi na http://keepass.info/download.html, pri čemer se izbere Portable (2.x). Recimo KeePass-2.39.1.zip Po končanem prenosu se KeePass-2.x.x.zip ekstrahira v poljubno mapo. To je lahko tudi mapa na USB ključu. Program se zažene z dvojnim klikom na KeePass.exe. Ob prvem zagonu se strinja s preverjanjem za posodobitvami.

FileNewpomembno sporočiloOK izbor mestaMaster passwordOKSkip

Nastane datoteko s končnico kdbx. To je datoteka v kateri bodo shranjena uporabniška imena, gesla in ostali pripadajoči detajli. Varnostna kopija te datoteke je samoumevna. Master password je geslo, ki ga je potrebno vpisati vsakič, ko se želi dostopati do vsebine datoteke. Master password je zapisan v glavi uporabnika in nikjer drugje. Master password ima več kot deset znakov in vsebuje velike črke, male črke, številke in posebne znake.

POZABLJEN MASTER PASSWORD = VEČNA IZGUBA DOSTOPA DO VSEBINE DATOTEKE

Že obstoječo datoteko ali dodatno datoteko se odpre: FileOpenOpen File pri čemer se izbere želeno kdbx datoteko. Program se redno posodablja. Ob vsaki posodobitvi je postopek enak: prenos s spleta, ekstrahiranje, FileOpen kdbx datoteko.

Dodajanje vnosa

Vsaka datoteka ima lahko skupine. Vsaka skupina ima lahko podskupine. Skupine so kot mape in podmape. Vsaki skupini se lahko dodeli vnose. Prvo se izbere skupino in nato klik na rumeni ključ Add Entry. Nastavi se ime vnosa, uporabniško ime in dvakrat isto geslo. Po želji se lahko doda tudi URL, dodatne opombe in določi datum - kdaj bi bilo geslo dobro/potrebno spremeniti.

Alternativno se lahko stvarjenje gesla prepusti programu. Vnos se potrdi z OK, na kar je potrebno spremembo še SHRANITI s klikom na ikono diskete ali FileSave. Spremembe niso zavedene, dokler niso shranjene!

Za vpogled v obstoječi vnos se dvakrat klikne na le tega in nato z enojnim klikom na ikono s tremi pikami. To bo prikazalo geslo. Hitrejša pot: desni klik na vnos in nato v meniju Copy User Name, ter Copy Password.

Za to storitev je na voljo pdopora v RC.