SNEMANJE

To niso navodila ampak splošne smernice za “domači studio”.

Ideja

Ideja je snemanje predavanj za študente.

Za ta namen se potrebuje kamero, mikrofon, osvetlitev, scena, računalnik s programsko opremo za obdelavo video in avdio posnetkov, sweat equity.

Mikrofon

Zelo osnovni in najcenejši je mikrofon, ki je integriran v spletno kamero oziroma kamero prenosnika. To sicer ni najboljša ideja.

Zvok je najbolj pomemben del posnetka. S slabim zvokom je še tako dobra slika neuporabna.

Najbolj pogosti vrsti mikrofonov sta kondezatorski in dinamični. Kdaj kateri in kako je zelo odvisno od specifik.

V splošnem velja, da so dinamični mikrofoni uporabni za snemanje glasnega vokala, bobnov, električne kitare, nastopi v živo…

Kondenzatorski mikrofoni, potrebujejo napajanje [phantom power], so bolj občutljivi [torej tudi za šume]. Tisti z veliko membrano so namenjeni snemanju vokala in nižjih frekvenc [bass], izvedbe z majhno membrano so namenjene snemanju virov z visoko frekvenco, akustično kitaro, klavir, zborovsko petje…

Mikrofon je priključen na snemalnik zvoka. To je lahko ali namenska naprava ali računalnik.

Če je predviden zgolj 1 mikrofon, oziroma sočasno ne bo v rabi več mikrofonov, je snemalnik zvoka računalnik. Tak, malo manj osnovni, mikrofon naj ima USB priklop - recimo Shure MV7.

Če je tekom snemanja predvideno gibanje mora biti mikrofon brezžičen. Hkrati mora premikanju slediti kamera oziroma mora to početi snemalec. Vse skupaj pomeni znatno višje stroške. Nizkocenovna brezžična oprema je problematična!

Sočasna raba večih mikrofonov pomeni znatno višje stroške.

Solidna oprema za snemanje govora, kjer se predavatelj ne premika, je mikrofon z XLR priklopom + audio interface, ki se ga dobi za okoli 120€, in je preko USB kabla povezan z računalnikom.

Cenovno dosegljiv XLR mikrofon z renomejem je recimo Shure SM7B.

Dodatna priporočljiva oprema je ustrezni nosilec z nastavkom, ki ublaži vibracije [shock mount] in pop filter.

Kamera

Osnovna in najcenejša izvedba je spletna kamera ali kamera vgrajena v prenosni računalnik.

Če se kot končni produkt predvidi posnetek, večino katerega predstavlja prezentacija, video predavatelja pa je ves čas v enem od kotov, verjetno zadostuje spletna kamera, ki ni ravno najcenejša. Recimo Logitech C922.

Snema se tako, da so okončine ali v celoti vidne ali pa se vedno reže nad koleni in komolci.

Če se kot končni produkt predvidi posnetek, ki primarno snema predavatelja, ki se premika in uporablja pripomočke za pridobitev in preusmerjanje pozornosti, stvar postane kompleksna in znatno dražja.

Solidni DSLR je 1500€ + leča

Cena leče je odvisna od zmogljivosti - focal length, variable zoom, aperture size, parafocal, image stabilization, motorized controls.

Če predavanje ne potrebuje vizualnih elementov oziroma prezentacije morda zadostuje samo zvočni posnetek.

Mikrofoni, ki so vgrajeni v kamero/DSLR, večinoma ne nudijo sprejemljive kvalitete.

Osvetlitev

Osvetlitev je lahko enostavna in cenovno dosegljiva, če se tekom posnetka ne premika - če ni potrebno osvetliti večje površine.

Za osvetlitev se uporabi LED luči z barvno temperaturo 5600K. Običajna oranžna svetloba notranjih luči pri okoli 3200K ni utrezna.

LED [continuous lighting] se uporabi v kombinaciji s soft box, ki enakomerno razprši svetlobo in jo naredi bolj mehko, ter ustreznim stojalom.

Cena enega takega seta je recimo 200€, pri čemer se predpostavi, da je vir osvetlitve največ 1m stran od predavatelja

Jakost svetlobe je obratno sorazmerna s kvadratom razdalje od vira svetlobe.

Scena

Scena je stvar inspiracije, pri čemer se predvidi, da gre za manjšo površino - da ni premikanja. Recimo miza z nekim enobarvnim ozadjem.

Ozadje naj ne bo kičasto.

Scena je tihi prostor. Prostor v katerem ni nezaželenih zvokov. Ventilator računalnika, škripajoč stol, glasovi iz sosednje sobe, promet pod oknom, itd povzročajo nevšečnosti.

Prostor naj hkrati ne bo prevelik ali preveč prazen, ker so v nasprotnem lahko problemi z odmevom.

Programska oprema

Za splošno urejanje video posnetkov se lahko uporabi stacionarni računalnik s konfiguracijo za igranje igric. To pomeni cca 800€ + 24 palčni ekran. Vse nad tem je vprašanje lakomnosti.

Brezplačna aplikacija za snemanje in urejanje zvoka je Audacity.

DaVinci Resolve, je ena od aplikacij za urejanje video posnetkov, ki nudi tudi brezplačno verzijo. Uporabniki Linux sistemov lahko preizkusite Cinelerra.

Za snemanje predavanja s prezentacijo se lahko uporabi brezplačni OBS Studio.

Kratka video demonstracija za ravno ta namen je tukaj. Pozornost se med drugim splača nameniti trenutku, ko zamenja solidni mikrofon s tistim na slušalkah.

OBS se lahko uporabi tudi za live-stream [prenos v živo].

  1. Digitalna Univerza - Lecture Capture.
  2. Digitalna Univerza - Posnetek spletnega seminarja Orodja za urejanje video posnetkov.
  3. Digitalna Univerza - Posnetek spletnega seminarja Snemanje videoposnetkov s pametnim telefonom.

Izvedba

Celota kot smisel vidnega in slišanega.

Pred pričetkom predavanja se naredi scenarij in sinopsis. Scenarij ali vsebina predavanja. Sinopsis ali sporočilo predavanja.

Mnogi niso vajeni govoriti v kamero ali govoriti brez običajne prisotnosti študentov. To lahko povzorči “aaaa, ammm, ummm, emmm” inserte tekom govora. Morda bo prvo potrebno malo vaje.

Zagotovi se minimalne šume in motenje procesa. Več, ko je motenj in drugih težav, toliko težje je urejanje posnetega oziroma je potrebno stvari ponovno posneti. Lahko se snema tudi v segmentih - posamičnih delih, ki se jih kasneje združi.

Posnetke se objavi na YouTube ali recimo BitChute. Zvočne posnetke se lahko objavi na SoundCloud.

Posnetke se lahko alternativno postavi v oblak, recimo OneDrive, in deli s študenti preko povezave.

Polemika

To niso navodila ampak splošne smernice.

Vprašanje avtorskih pravic in morebitni stranski učinki snemanja predavanj so druga stvar.

Naj bo jasno - vse je možno snemati! Četudi se recimo v nečem kot je Zoom ali Teams onemogoči snenamje, to še ne pomeni, da snemanje [zajem zaslona in zvoka] ni možno.