NASTAVITEV EXCHANGE

Število besed: 327
Čas branja: 2 min

Microsoft Office Outlook

Sledeči napotki veljajo samo za program Microsoft Office Outlook 2013 in novejše verzije. Starejši odjemalci ne delujejo.

Ob prvem zagonu Outlook samodejno ponudi konfiguracijo računa. Če te konfiguracije ni, je pot do nje sledeča:

Datotekazavihek InformacijeNastavitve računazavihek E-pošta NovoE-poštni račun

Sledijo vnosi za ime, poštni naslov in geslo. Po kliku gumba Naprej se pojavi okno za avtorizacijo. Če vam je ime Janez Novak ima uporabniško ime obliko novakj@ff.uni-lj.si. Če je že izpisano uporabniško ime kakorkoli drugačno se izbere več možnosti, uporabi drug račun in vnese pravilne podatke za prijavo. Če program povpraša po dovoljenju, kot recimo za certifikat in auto-discovery, se izbere pritrdilen odgovor.

Uporabnikom javne domene se ob zagonu programa Outlook konfiguracija poštnega računa izvede samodejno, je pa le to še vedno potrebno potrditi.

V zadnjem času se pri nastavitvi v odjemalcu Outlook (izven domene) pojavlja težava, kjer je potrebno čakati na okno za vnos uporabniškega imena in gesla tudi po 20 minut ali več. Problem je bil 11.07.2018 posredovan Univerzitetni službi za informatiko, ki se še ni odzvala z rešitvijo.

Za to storitev je na voljo podpora v RC.

macOS Mail

Elektronska pošta Filozofske fakultete je postavljena na Microsoft Exchange infrastrukturi. Pri rabi na macOS prihaja do težav v delovanju. Te težave niso vedno predvidljive in lahko nastanejo "same po sebi" vsakič, ko pride do sprememb ali macOS sistema ali Microsoft Exchange sistema. V primeru težav naj se prvo posodobi macOS.

Za nastavitev se odpre System Preferences Internet Accounts in izbere Exchange.

Sledijo vnosi za ime, poštni naslov in geslo. Znak @ se dobi s kombinacijo tipk shift+alt+2. Na naslednjem koraku se vnese še uporabniško ime in URL.

Če vam je ime Janez Novak ima uporabniško ime obliko novakj@ff.uni-lj.si.

Kot internal in external URL se vnese https://email.uni-lj.si/ews/exchange.asmx

Vse do zadnje potrditve bo Mail javljal napako. Če program povpraša po dovoljenju, kot recimo za certifikat, se izbere pritrdilen odgovor.

Exchange server: email.uni-lj.si
Domain: ff.uni-lj.si

Za to storitev je na voljo podpora v RC.