Shramba za gesla

keepass prenos

Geslo (in uporabniško ime) za: 3 različne poštne račune, domači računalnik, službeni računalnik, telefon, spletne nakupe, skype, sosedov internet, twitter, fb...itd naj NE bo enako. Če za vse storitve uporabljate enako geslo ste izredno ranljivi.

Nekoliko nadležno je v glavi imeti 10+ različnih kombinacij uporabniških imen in ustrezno kompleksnih 8+ mestnih gesel.

Zato je tu program KeePass. Za kaj gre? Program za vas ustvari shrambo v katero si lahko zapišete vaše podatke za avtorizacijo. Vedeti morate samo 1 geslo s katerim dostopate do vseh ostalih gesel. Shramba je kriptirana.

Pojdite na http://keepass.info/download.html in izberite verzijo 2.x - Portable. Ko se program prenese ga preprosto ekstrahirate v poljubno mapo. Namestitev (inštalacija) ni potrebna.

Program zaženete z dvojnim klikom na KeePass.exe

keepass master keyUstvarite shrambo

Pojdite na File -> New in izberite poljubno ime in mesto za vašo shrambo. Gre za datoteko s končnico kdbx. To je datoteka v kateri bodo shranjena vaša gesla. Varnostna kopija te datoteke naj bo samoumevna.

V naslednjem oknu izberite Master Key, ki naj bo Master password. Geslo MORA biti daljše kot 10 znakov, vsebuje naj velike in male črke, številke in posebne znake. To geslo imate v glavi. To geslo ni NIKJER zapisano, to geslo ne boste NIKOLI pozabili!!! Za več o geslih kliknite tukaj.

To je geslo, ki ga boste morali vpisati vsakič, ko boste hoteli odpreti shrambo.

Databse Settings - kliknite OK.

Če boste ustvarili več kot eno shrambo, različne shrambe odprete preko File -> Open -> Open File pri čemer izberete želeno kdbx datoteko. Program ima redne posodobitve. Ob vsaki posodobitvi je postopek enak - prenos s splete, ekstrahiranje, File -> Open kdbx datoteko.

keepass add entry
Dodajanje novega vnosa

Vsaka shramba ima lahko skupine. Vsaka skupina ima lahko podskupine. Skupine lahko razumete kot mape in pod-mape. Vsaki skupini se lahko dodeli vnose. Izberite skupino in nato znotraj okna KeePass kliknite z desnim gumbom in izberite Add Entry. Izpolnite tako kot je to vidno na sliki (klik za povečavo). Torej vnesite ime vnosa, uporabniško ime in dvakrat isto geslo.

Alternativno lahko stvarjenje gesla prepustite programu in ga v bodoče preprosto kopirate v vnosno polje za geslo - desni klik na vnos in Copy Password.

Vnos potrdite z OK, na kar je potrebno spremembo še SHRANITI. To storite z File -> Save ali s klikom na ikono diskete. Spremembe niso zavedene, dokler niso shranjene! Če hočete program zapreti, ne da bi shranili, vas bo program na to opomnil.

Za vpogled v obsotječi vnos 2x kliknite na le tega in nato z enojnim klikom na ikono s tremi pikami. To bo prikazalo geslo.

Za dodatno pomoč pri rabi se obrnite na RCFF.