Gesla

Če ima Janez Novak geslo janez verjetno rad živi nevarno. Tako geslo je namreč izredno nespametno. Če geslo spremeni v janez123, bo dosegel bore malo. To bo pred "vdorom" (uspešnim ugibanjem gesla) ustavilo samo soseda.

Če geslo vsebuje besede in datume, ki so osebno vezani na uporabnika ali družinske člane (imena in rojstni dnevi) in je ob vsem tem manj kot 8 mestno, je uporabnik zelo slabo zavarovan pred vdorom. Idealno naj geslo nebi vsebovalo niti besed, ki se jih lahko najde v slovarju.

Dolžina je pomembna

Če so na voljo samo ševilke 0-9 obstaja 10 različnih možnosti za vsako mesto v geslu. Če je geslo 6 mestno to pomeni 1 milijon različnih kombinacij. Če se tako geslo skuša uganiti s samo največ 12,5 različnimi poskusi vsako sekundo (80 milisekund za vsak poskus) je geslo razbito v največ 22 urah, v povprečju v 11 urah. Če je možnih več poskusov vsako sekundo je geslo razbito v nekaj sekundah/minutah.

Pri 7 mestnem geslu bi enak postopek vzel največ 9 dni.
Pri 8 mestnem največ 46 dni.
9 mestnem 2,5 let.
10 mestnem 12,6 let.
11 mestnem 127 let.
12 mestnem 1286 let.
13 mestnem 25367 let.

Torej, dolžina gesla je pomembna.

Ker ima tipkovica več kot samo številke se uporabi: velike črke, male črke, številke in posebne znake, kar nudi okoli 95 različnih možnosti za vsako mesto v geslu.

Geslo naj bo vsaj 8 mestno.

Primer varnega 15 mestnega gesla: O4nJ[0]x'E"t$gl

10 mestno geslo, ki si ga je lažje zapomnit: F1|0Zof$k4

veliki F, 1, | (pipe), 0 (nič), veliki Z, mali o, mali f, dolar, mali k, 4

Problem tega lažjega gesla? Preveč je "logično" in raba 1 namesto "i" in 4 namesto "A", 0 namesto "o" ipd so že "stare fore", a vendar mnogo mnogo bolje kot janez.

Dodatno: shramba za gesla.