Gesla

Če vam je ime Janez Novak in je vaše geslo janez potem verjetno radi živite nevarno. Tako geslo je namreč izredno nespametno. Če geslo spremenite v janez123, ste dosegli bore malo. To bo pred "vdorom" (uspešnim ugibanjem gesla) v vašo pošto ustavilo samo soseda.

Če vaše geslo vsebuje besede in datume, ki so osebno vezani na vas ali družinske člane (kot recimo imena in rojstni dnevi) in je ob vsem tem manj kot 8 mestno, ste zelo slabo zavarovani pred vdorom. Idealno naj geslo nebi vsebovalo niti besed, ki se jih lahko najde v slovarju.

Dolžina je pomembna

Če imate na voljo samo ševilke 0-9 obstaja 10 različnih možnosti za vsako mesto v geslu. Če je geslo 6 mestno to pomeni 1 milijon različnih kombinacij. Če se tako geslo skuša uganiti s samo največ 12,5 različnimi poskusi vsako sekundo (80 milisekund za vsak poskus) pridete do odgovora v največ 22 urah, v povprečju v 11 urah. Če je možnih več poskusov vsako sekundo lahko pridete do odgovora v nekaj sekundah/minutah.

Pri 7 mestnem geslu bi enak postopek vzel največ 9 dni.
Pri 8 mestnem največ 46 dni.
9 mestnem 2,5 let.
10 mestnem 12,6 let.
11 mestnem 127 let.
12 mestnem 1286 let.
13 mestnem 25367 let.

Torej, dolžina gesla je pomembna.

Ker ima tipkovica več kot samo številke uporabimo: velike črke, male črke, številke in posebne znake, ter dobimo okoli 95 različnih možnosti za vsako mesto v geslu.

Geslo naj bo vsaj 8 mestno.

Primer varnega 15 mestnega gesla: O4nJ[0]x'E"t$gl

10 mestno geslo, ki si ga je lažje zapomnit: F1|0Zof$k4

veliki F, 1, | (pipe), 0 (nič), veliki Z, mali o, mali f, dolar, mali k, 4

Problem tega lažjega gesla? Preveč je "logično" in raba 1 namesto "i" in 4 namesto "A", 0 namesto "o" ipd so že "stare fore", a vendar mnogo mnogo bolje kot janez.

Dodatno: shramba za gesla.